Selecteer een pagina
Fotowedstrijd Texel 2014 in de Texelse Courant winnaar 2014 Antwan Janssen
Hij had een paar dagen vrij en ging speciaal naar Texel om foto’s te maken. Dat deed hij onder meer bij het ‘haventje van Sil’ bij De Cocksdorp. Een foto die Antwan Janssen uit Uden daar maakte, kwam zaterdag als winnaar uit de bus bij Fotowedstrijd Texel. Janssen ging meerdere ochtenden naar het haventje om bij zonsopkomst een foto te maken van een paar palen in het water met de zon op de achtergrond. Dat deed hij, zo vertelde hij tijdens de prijsuitreiking in De Verzamelpost in Den Hoorn, met een lange sluitertijd zodat het water een mystieke gloed kreeg. De foto viel op temidden van de circa driehonderd foto’s die voor de wedstrijd werden aangemeld, waarna de vakjury hem aanwees als winnaar van de vakjuryprijs.
Winnaar Fotowedstrijd Texel 2014 Antwan Janssen Zonsopkoms boven het waddenstrand
Winnaar Fotowedstrijd Texel 2014: Antwan Janssen met ‘Zonsopkomst boven het waddenstrand’.

Antwan Janssen:
“Deze foto geeft voor mij prima de sfeer weer van een vroege winterse ochtend op het waddenstrand. Helemaal alleen in de kou genieten van de zonsopkomst.”

In totaal 23 door de vakjury geselecteerde foto’s werden zaterdag beloond met prijzen. Twee foto’s waren afgevallen omdat die ook bij andere wedstrijden hadden meegedaan en dat was volgens de organisatie in strijd met de reglementen. De winnaars kregen diverse prijzen die grotendeels door Texelse bedrijven en personen beschikbaar waren gesteld. Organisatoren Martin Planken en Jolanda van Groningen reikten ze uit.

De Cocksdorp deed het goed in de wedstrijd. Het dorp figureerde ook bij de tweede en derde plaats. De tweede prijs was voor Cees Timmer uit Oosterend met een foto van de molen die gemaakt is van de iepen die langs de Molenlaan stonden. Timmer maakte daar in de ochtend een mystieke foto van toen hij naar zijn werk bij de Plus ging. ‘Doordat dat nieuwe parkeerterrein er is, kom je vaker bij die molen en op een ochtend viel het me op hoe mooi het eruit zag. Ik had geen camera bij me, maar met mijn telefoon kon ik ook een mooie foto maken.’

De derde plaats was voor Kees Goedegebure die eveneens een foto maakte van het haventje van Sil. Hij zag hoe er ‘s avonds mist hing boven het wad en schatte in dat hij daardoor ‘s morgens vroeg een mooie foto van het haventje kon maken. Dat bleek: Goedegebure trof een mystiek ogende haven waar één schip in lag.

De publieksprijs ging naar Marloes van der Vis met een foto van schuimkoppen op het strand met een donkere lucht op de achtergrond. Zij kreeg 182 stemmen van de 1400 mensen die via internet een stem uitbrachten op de foto’s die de vakjury had geselecteerd.

Nummer 11 en winnaar Publieksprijs Fotowedstrijd Texel 2014 Marloes van der Vis Skuumkoppe
Nummer 11 en winnaar Publieksprijs Fotowedstrijd Texel 2014: Marloes van der Vis met ‘Skuumkoppe’.

Marloes van der Vis:
“Nu beschermd, straks ook beschermend; jonge duinen, blozend van zacht zoenende avondzon spiegel van hemel op aarde. Voor mij is dit Natuurlijk Texel ten top. Natuurlijk zonder Photoshop.”

Harry de Graaf, één van de juryleden, liet in een toespraak vanuit zijn ervaring als fotograaf weten hoe belangrijk het is om eerst te kijken vóór het maken van een foto. ‘Geef eerst je ogen de kost en maak daarna pas een foto.’ De Graaf vertelde op beeldende wijze hoe hij zelf op jonge leeftijd werd gegrepen door het maken van foto’s en tijdens zijn schooltijd van lieverlee zijn eigen bedrijfje opzette.

Dat werd een succes toen hij pasfoto’s ging maken en ontdekte dat hij met behulp van een rode lens jeugdpuistjes kon weglaten van foto’s. Het leverde een toestroom van met name dames met ‘pokdalige gezichten’ op die maar wat graag bij hem op de foto gingen.

De winnende foto’s zijn terug te zien op www.fotowedstrijdtexel.nl. De tien beste foto’s worden de komende tijd geëxposeerd bij De Verzamelpost.