Selecteer een pagina

Tijdens zijn wintersportvakantie in Zuid-Frankrijk kreeg Tobias Noordhof (27) het grote nieuws te horen: hij was de winnaar geworden van de vakjuryprijs én de publieksprijs van de Van Oord Fotowedstrijd IJsselstein 2008.

Fotograferen begon voor hem als een hobby. Gaandeweg maakt hij er zijn beroep van. Vanwege zijn vakantie liet Tobias zich tijdens de prijsuitreiking in het Fulcotheater vertegenwoordigen door zijn vader, die voor hem de prijzen in ontvangst nam voor de winnende foto ‘Samen de grootste lampionnenoptocht’. Tobias maakte de foto vanuit een hoogwerker die de Stichting Kerstboom, organisator van het evenement, speciaal voor dat doel had opgesteld. Bovendien werkte hij die avond onder een creatief gesternte, want met een foto die hij maakte van de zojuist ontstoken kerstboom gephotoshopt in een kerstbal won hij de eerste prijs van een fotowedstrijd in het AD.
Tobias-Noordhof-Winnaar-Fotowedstrijd-IJsselstein-2008 Stichting Nationale Fotowedstrijd

Foto: Tobias Noordhof (27) winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs van de Van Oord Fotowedstrijd IJsselstein 2008.

Tobias’ doel is de professionele fotografie. Na voltooiing van de middelbare hotelschool ging hij in de horeca aan de slag, maar er bleef een leegte. Toen kwam hij op het spoor van de fotovakschool in Apeldoorn, een vakopleiding voor digitale fotografie, compleet met Photodesign en Photoshop. Dit voorjaar studeert hij af. ”Portretfotografie vind ik het leukst: mijn afstudeerportfolio heeft als thema ‘weird and wicked’ en zal voornamelijk gaan over geschminkte personages. Maar productfotografie is ook interessant en natuurfotografie vind ik fascinerend.” Onlangs maakte hij een reis naar Zuid-Afrika. ”Langs plaatsen waar ik de uitersten van grote armoede en schoonheid van de natuur heb gezien.” Zulke reizen hoopt hij vaker te maken zoals, deze zomer, wanneer hij in Oeganda een onderwijsproject gaat bezoeken. Tja, en dan is er natuurlijk brood op de plank nodig. Dus naast een parttime baan – in de horeca heeft hij inmiddels een eigen bedrijf waar hij in opdracht van bedrijven en organisaties fotografeert. Tobias Noordhof begon in de horeca, maar studeert binnenkort af aan de fotovakschool in Apeldoorn.