Selecteer een pagina
“Op de middelbare school irriteerde ik altijd iedereen met mijn digitale camera. Ik moest nu eenmaal alles vastleggen!”, vertelt Sander Copier, winnaar van de Fotowedstrijd Nieuwegein. Hij en zijn camera zijn vaste maatjes: of hij nu naar school fietst, of even de hond uitlaat, zijn camera wijkt nooit van zijn zijde. Sander heeft een bijzondere interesse in de natuur, het gebruik van kleuren en digitale bewerking. Zijn grote droom is ooit beroepsfotograaf te worden.
Na de mavo koos de inmiddels twintigjarige fotofreak voor de opleiding grafische vormgeving: “Doordat ik daar meer en meer in aanraking kwam met fotografie, werd mijn interesse groter. En nu probeer ik echt uit te blinken naast de duizenden foto’s die dagelijks op internet gezet worden. Dit doe ik door alledaagse dingen zo te bewerken met Photoshop dat ze niet alledaags meer zijn. Ik blijf daarin zoeken naar een evenwicht om te voorkomen dat de originele foto niet meer overeind blijft, maar vindt Photoshop echt een ideaal programma!” Zoekende naar wat hij leuk vindt, is hij ook nog steeds: “Ik hou me niet bezig met portretfotografie, dat spreekt me minder aan. Architectuur daarentegen heb ik een tijd erg leuk gevonden om te fotograferen. En toen ik voor het eerst door een macrolens keek, zag ik dingen die ik nog nooit gezien heb! Daarom creëerde ik een klein ‘studiootje’ op mijn kamer waar ik insecten en kleine beestjes fotografeer. Maar eigenlijk is mijn stijl per periode anders. De natuur is wel altijd een object geweest dat ik graag op de gevoelige plaat vastleg. Bijzondere herinneringen heb ik aan mijn reis door Israël. Je krijgt daar heel andere dingen voor je beeld dan hier. Het was een hele ervaring om het straatleven daar te fotograferen.”

Fotografen aan wie hij een voorbeeld neemt, heeft hij niet echt: “Ik wil namelijk een eigen stijl creëren en voorkomen dat ik ga kopiëren. Al moet ik wel zeggen dat het kleurgebruik in de foto’s van Erwin Olaf mij heel erg aanspreekt.” Sander begon met een eenvoudige digitale camera, maar schiet nu met een spiegelreflex, de Canon EOS 450: “Vooral de fisheye lens vind ik erg interessant. Het geeft een bredere blik dan je eigen gezichtsveld en het is daardoor net alsof je door een vissenkom fotografeert.”

Dagelijks fotografeert hij zaken die hij onderweg tegenkomt: “Op de dag dat ik de winnende foto nam, zag ik dat het sneeuwde en omdat dat meestal niet zo lang blijft liggen, ging ik er direct op uit om op verschillende plekken foto’s te maken. Thuis besloot ik dat ik deze – onbewerkt! – op ging sturen. Ik was blij verrast toen ik de vakjuryprijs kreeg. Het is ook echt een foto die goed bij het thema ‘het geheim van Nieuwegein’ past.” Steeds meer mensen tonen interesse in zijn foto’s: “Ik hoop dan ook de studie HBO Fotografie te gaan volgen. Er mijn geld mee te verdienen; dát is mijn grote droom!” Maar voor het zover is, rond hij dit jaar zijn grafische opleiding af, om vervolgens een jaar door Australië te trekken: “Met camera uiteraard! Ik hoop er veel te ontdekken!” Nieuwsgierig geworden naar Sanders foto’s? Neem dan eens een kijkje op www.flickr.com/sandercopier.

11 maart 2009 Fotowedstrijd van start nationale fotowedstrijd