Selecteer een pagina

Vandaag gaat de ‘Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Montfoort en Oudewater’ van start. Alle inwoners van beide gemeenten kunnen hieraan meedoen en hun mooiste foto opsturen. Alle ingezonden foto’s worden beoordeeld door een deskundige jury. Beide jury’s staan onder voorzitterschap van de burgemeester. Maar waar gaan zij op beoordelen? En zijn ze zelf wel eens met een fotocamera in de weer? Zenderstreeknieuws legde Bert Jansen en Marianne Ruigrok-Verreijt een aantal vragen voor.

Heeft u zelf iets met fotograferen?

Jansen: Ik kom niet verder dan de bekende vakantiekiekjes. En ik maak regelmatig foto’s van de kleinkinderen, helemaal omdat we sinds zes maanden naast vier kleindochters ook een kleinzoon hebben. Ik gebruik zowel een digitale camera als een analoge. Het is wel leuk dat je met een digitale camera direct kan zien wat je hebt gemaakt, maar een analoge camera is wel nostalgie en ik vind dat je er toch de mooiste foto’s mee maakt.

Juryvoorzitter Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Montfoort Nationale Fotowedstrijd

Juryvoorzitter burgemeester Jansen van de Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Montfoort 2009. Foto’s: Femke van den End

Heeft u zelf iets met fotograferen?

Ruigrok: Ik heb mijn camera eigenlijk altijd op de automatische stand staan. Ik vind fotograferen wel leuk, maar je moet heel veel tijd hebben wil je mooie foto’s kunnen maken. Een jaar of vier geleden heb ik wel een fotografiecursus gevolgd, maar dat kost veel tijd om je erin te verdiepen.

Juryvoorzitter burgemeester Ruigrok van de Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Oudewater 2009. Nationale Fotowedstrijd

Juryvoorzitter burgemeester Ruigrok van de Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Oudewater 2009. Foto’s: Femke van den End

Vindt u Montfoort/Oudewater een fotogenieke stad?

Jansen: Er zijn vest heel veel leuke plekken waar je mooie foto’s van kunst maken, zoals boerderijen in het buitengebied en mooie gebouwen zoals het Oude Stadhuis, de Stadspoort en de Commanderije. En ook in Linschoten staan mooie huizen. Er is genoeg te fotograferen.

Ruigrok: Zeker! Je kunt er heel veel mooie plaatjes maken. De stad zelf is pittoresk dus daar kun je mooie foto’s van maken. Maar er is ook veel water, groen en er zijn veel perken, kunstwerken en mensen.

Wat vindt u van het thema van de wedstrijd: ‘Opvallend mooi’?

Jansen: Je moet goed je best doen om mooie foto’s met het thema te maken. Als je door de lens kijkt vallen heel veel dingen op. Ik denk dat je met een camera soms meer ziet dan met het blote oog. Het is een thema waar je goed over na moet denken.

Ruigrok: Je kan er heel veel dingen bij bedenken. Het is heel leuk dat iedereen zijn eigen interpretatie kan geven aan het onderwerp en dit tot uitdrukking kan brengen in de foto. Het thema appelleert aan het kunstzinnige dat mensen in zich hebben.

Wat verwacht u van de taak van juryvoorzitter?

Jansen: Hoewel het tijdstip misschien wat ongunstig is door de zomervakantie, verwacht ik wel dat veel mensen mee zullen doen. Montfoorters en Linschotenaren houden van een uitdaging, als was het alleen maar om hun mooie stad te laten zien.

Ruigrok: Ik ben heel erg benieuwd naar de ideeën van de mensen bij dit thema en hoe ze daar een invulling aan geven.

Waar gaat u bij het beoordelen van de foto’s op letten?

Jansen: Vooral op originaliteit. Dat mensen dingen blootleggen waar je normaal gesproken misschien aan voorbij loopt. Dingen die niet alledaags zijn of die je als gewoon ervaart.

Ruigrok: Op iets dat verrassend is. Je kan een hele mooi bloem fotograferen, maar ook iets origineels. Het is een gevoel van jezelf, wat jij mooi vindt.

Heeft u nog tips voor inwoners die mee willen doen aan de fotowedstrijd?

Jansen: Ze moeten goed kijken naar wat ze fotograferen en uitgaan van het thema. Deelnemers moeten origineel zijn, goed nadenken over wat ze doen en kwalitatief goede foto’s maken waarin Montfoort of Linschoten herkenbaar is.

Ruigrok: Ik wens iedereen succes en veel inspiratie!

Welke wedstrijd denkt u dat de mooiste foto’s oplevert?

Jansen: Oudewater heeft wel veel meer oude gebouwen, want hier is veel meer gesloopt vroeger. Daar ben ik wel jaloers op, maar je moet uitgaan van je eigen kracht. Montfoort ligt heel mooi aan de Hollandsche IJssel, er wordt veel moois gebouwd en Montfoort heeft zo zijn charme. Montfoort en Oudewater moeten elkaar versterken, niet beconcurreren.

Ruigrok: Ik hoop dat er goede fotomakers in Oudewater zijn en dat mensen zich geprikkeld voelen om mee te doen.